Karrageeni tai E407: mikä on se, missä se on ja miksi?

Ravitsemus Tapani Hollo Huhtikuu 20, 2017 0 44
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Karrageeni näkyy myös pakkausten E407. Sitä käytetään laajalti elintarviketeollisuudessa sakeuttamisaineena ja stabilointiainetta. Karrageeni uutetaan punalevää jotka elävät meren Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Se on monimutkainen seos luonnon polysakkarideja. Polysakkarideja ovat hyvin pitkiä molekyylejä koostuu pienemmistä sokerin ryhmiä. Kun kyseessä on karrageeni, nämä pienemmät ryhmät sokeria galaktoosi. Riippuen karrageenin löytyy myös yksi tai useampi sulfaatti molekyylissä. Karrageenit ovat suuria, erittäin joustava molekyylejä, jotka voivat käpertyä muodossa Helix. Näin ne voivat muodostaa geelin.

Tuotanto

Karrageenanin sisältää punaista levät kasvaa meren pinnan syvyys on noin kaksi metriä. Ne kasvavat yleensä nylon johdot venytetty välillä kellukkeet bambu. Ne kerätään kuluttua noin kolme kuukautta, kun kasvi painaa noin 1 kg. Sadonkorjuun jälkeen, punainen levät kuivattu, pakataan ja lähetetään valmistajalle. Nämä jauhaa levät, ne seulotaan jotta saadaan epäpuhtaudet, kuten hiekka ja pesee ne läpikotaisin. Tämän jälkeen tuote käsitellään kuumalla alkalinen liuos ja selluloosan poistetaan sentrifugoimalla ja suodattamalla. Lopuksi, se haihtuu kaikki vesi, ja kuiva tuote jauhetaan jauheen saamiseksi.

Tyypit

Riippuen levien ja kasvun vaiheessa on olemassa erilaisia ​​karrageenin saatu. Kolme päätyyppiä karrageeni, kappa, iota ja lambda. Ne eroavat toisistaan ​​sisällön sulfaattiryhmiä ja siksi on eri toimintoja.
  • Kappakarrageenania sisältää yhden sulfaattiryhmä kohden kaksi galaktoosi. Se on melko vankka, mutta hauras geelillä kaliumioneja.
  • Iootakarrageenia on kaksi sulfaattiryhmiä kohti kaksi galaktoosi. Se muodostaa pehmeän geelin kalsiumionien kanssa.
  • Lambdakarrageenia sisältää kolme sulfaattiryhmää kohti kaksi galaktoosi. Se ei ole geeliä, mutta sitä käytetään sakeutusaineena.

Sovelluksesta riippuen halutun, valmistajat voivat valita yli 100 lajia, jossa osuudet vaihtelevat kappa, iota ja lambda.

Sovellukset

Elintarviketeollisuudessa karrageeni on laajalti käytetty maito- ja lihatuotteissa, koska ne sitoutuvat proteiinit, jotka ovat läsnä näissä tuotteissa. Joitakin esimerkkejä tuotteista, joissa karrageenin käytetään ovat:
  • Jäätelö
  • Maitojauhe
  • Dairy Jälkiruoat
  • Kaakao
  • Salaattikastiketta
  • Lihavalmisteet vähärasvainen

Osissa Skotlannissa ja Irlannissa, karrageeni sisältävä levät Chondrus crispus keittää maitoon ja suodatetaan. Tämän jälkeen muut aromit kuten vanilja, kaneli, konjakki tai viski lisätty. Lopputuloksena on geeli samanlainen pannacotta.
Karrageeni käytetään myös elintarviketeollisuudessa, esimerkiksi kuten hammastahna, shampoo ja kengänkiilloke. Myös tässä tapauksessa se on sakeuttamisaine ja stabilointiaineena.

Vaihtoehtoinen liivatteelle?

Karrageeni voi joissakin tapauksissa olla kasvissyöjä ja vegaani vaihtoehto liivate. Tässä on kuitenkin hyvin riippuvainen sovelluksesta. Liivate on hyvin erityinen sulamisprofiili jotka täytyy tehdä sen jälkeen, kun se on vaikeaa kasvis polysakkarideja.

Ravintokuitu

Karrageeni on teknisesti ravintokuitua. Kuitenkin, se on suurin osa tuotteista käytetään hyvin pieninä pitoisuuksina, joten on tuskin positiivinen vaikutus suoliston terveyttä.
(0)
(0)